موبایل : 09120220853
ایمیل : mbahman82@gmail.com
تلفن : 66469238
#
  • سمیه حبیب الله پور
  • 15 آذر 1400
  • 1

از ایده‌ تا استارتاپ

مقدمه

صرف متفاوت نگاه کردن به مسائل زندگی بشر و سعی در آسان‌تر کردن هر یک از فعالیت‌ها می‌تواند سرچشمه‌ای برای تولید ایده باشد. از آنجایی که خود ما می‌توانیم به عنوان نمونه‌ای از نوع بشر تلقی شویم، کافیست کمی در مسائل زندگی خویش تعمق کرده و با خلاقیت به دنبال مسیر بهتری بگردیم.

 

آیا همه ایده‌های استارت‌آپ‌ها سرانجام به موفقیت می‌رسند؟

در عصر حاضر ایده‌های استارت‌آپ بسیار زیادی وجود دارند که در همان ابتدای کار مردود شده و یا پس از گذشت زمان و پرداخت هزینه زیادی با شکست مواجه می‌شوند. در لحظه‌ای که شما شروع به معرفی ایده‌های استارت‌آپ خود می‌کنید ممکن است با واکنش خندیدن یا مسخره کردن از جانب دیگر افراد مواجه بشوید اما این‌ها مهّم نیستند. مهّم این است که شما مدّت زمانی را صرف فکر کردن و برنامه‌ریزی همه‌جانبه و آزمودن فرضیات خود برای ایده‌های استارت‌آپ خود کنید تا احتمال شکست کاهش پیدا کنید.

 

قدم اول در تبدیل یک ایده جدید به استارتاپی موفق

زمانی که یک فرد ایده‌ای به ذهنش می‌رسد که در حیطه تخصصی و علاقمندی‌اش است (که اگر نیست بهتر است در پیگیریِ آن تجدیدنظر کند) می‌بایست تحقیقاتی در مورد نمونه‌های مشابه داخلی و خارجیِ ایده خود، تفاوت‌ها و مزیّت‌هایش با آن‌ها انجام دهد تا به وضوح و یک دید کلی نسبت به ایده خود برسد. این مرحله بسیار مهّم است چرا که هم آگاهی شما را نسبت به موضوعی که قصد ورود بدان دارید را بیشتر می‌کند و هم از چم و خم بازار و راه‌های رفته توسط دیگران مطلعتان می‌کند. در واقع با این کار و در مرحله اول از تبدیل یک ایده جدید به استارتاپی موفق، بسیاری از ایده‌ها به صاحبان خود می‌گویند که چند مرده حلاجند و تکلیف را مشخص می‌کنند.

پس از اینکه اشراف کلی به ایده‌تان یافتید به فضا و افرادی نیاز پیدا خواهید کرد که بتوانند از جنبه‌های مختلف درآمدی، کشش بازار، شناسایی بازارِ هدف، شبکه‌سازی و غیره شما را راهنمایی کنند؛ چرا که هر ایده جدیدی لزوماً سودآور و ارزش‌آفرین نیست و مهّم‌تر از آن، کسب وکارهای جدید عموماً از تخریب خلاق ناشی می‌شوند.

بدین معنا که یک ساختارشکنی در روش سنتی و همیشگیِ انجامِ یک کار به وجود می‌آورند؛ از اینرو پر واضح است که مسیرِ تحقق این ایده جدید، خود نیز جدید است و دانسته‌های قبلیمان کفافِ برخورد با مسائل تازه در دنیای ناشناخته پیشِ‌رو را نمی‌دهد پس برای کاهش میزان سعی و خطاها، همراهیِ فعالانِ این حوزه نیاز است.

 

چهار روش پرورش ایده و به منصه ظهور رساندن آن

  • مراجعه به پارک‌های علم و فناوری
  • مراجعه به مراکز رشد
  • مراجعه به شتابدهنده‌ها
  • شرکت در استارتاپ ویکنده‌ها

 

1.پارک‌های علم و فناوری (science and technology park)

پارک‌های علم و فناوری که عمدتاً دولتی بوده و در کنار مراکز تحقیقاتی، علمی و دانشگاهی با هدف پر کردن فضای خالی بین تحصیلات آکادمیک و بازار کار راه‌اندازی می‌شوند و وظیفه اصلی آن‌ها تسهیل ارتباط بین شرکت‌ها، کارآفرینان و متخصصان و ایجاد محیطی برای تقویت فرهنگ، نوآوری، خلاقیت و در نهایت تجاری‌سازی نوآوری‌ها می‌باشد

2. مراکز رشد (incubator)

مراکز رشد را پس از پارک‌های علم و فناوری می‌توان از لایه‌های بعدی نهادهای تقویت‌کننده نوآوری دانست که می‌تواند خصوصی، مردم‌نهاد و یا دولتی باشد و با ارائه امکانات و تسهیلات عمومی، مشاوره‌ها و غیره زمینه تبدیل خلاقیت‌ها و دستاوردهای علمی و تحقیقاتی به محصولات قابل ارائه به بازار را فراهم سازد. همچنین مراکز رشد برای تبدیل یک ایده جدید به استارتاپی موفق، غالباً تجهیزات و محوریت‌های خود را مدنظر قرار داده و زمان و منابع خود را صرف استارتاپ‌های محلی و تخصصی می‌کنند؛ به عنوان مثال مرکز رشدِ یک دانشکده معماری و شهرسازی، غالباً به پرورش ایده‌ها و کسب و کارها در زمینه معماری و شهرسازی می‌پردازد

3. شتابدهنده‌ها (accelerator)

شتابدهنده‌ها غالباً شرکت‌های خصوصی بوده و با ارائه خدمات و پشتیبانی‌هایی کمی متفاوت‌تر از مراکز رشد و برگزاری دوره‌های فشرده حمایتی در نقش کاتالیزور ظاهر می‌شوند و قصد تسریع موفقیت و پیشرفت شرکت‌های نوپا را طبق برنامه‌ای مدون و از پیش تعیین شده دارند و این در حالی است که مراکز رشد از پیش رایج بوده‌اند و شتاب‌دهنده‌ها پدیده‌ای نوظهور محسوب می‌شوند.

تفاوت بارزی که بین مراکز رشد و شتابدهنده‌ها در نحوه کمک به تبدیل یک ایده جدید به استارتاپی موفق، دیده می‌شود در نحوه حمایت مالی آن‌هاست به این صورت که شتابدهنده براساس دریافت درصدی از سهام استارتاپ، سرمایه به آن تزریق می‌کند. از اینرو مسئولیت‌پذیری بیشتری در ارائه خدمات و تسهیلات به استارتاپ‌ها و در به ثمر رساندنشان دارند. به همین جهت ورود به شرکت‌های شتابدهنده و برخورداری از حمایت‌های آنان کمی دشوار و در عین حال پربازده‌تر می‌باشد؛ چرا که شتابدهنده باید از بین استارتاپ‌هایی که از سرتاسر کشور درخواست ارسال کرده‌اند بهترین‌ها را انتخاب کند و همچنین سرمایه‌گذاری بر هر کسب و کار نوپا به منزله سرمایه‌گذاری برای آینده خود شتابدهنده نیز می‌باشد.

4. استارتاپ ویکندها (startup weekend)

استارت‌آپ ویکندها رویدادهای کارآفرینی هستند که به کرّات در همه شهرها با حامیان مالی و اعتباری متعددی از قبیل شتابدهنده‌ها، مراکز رشد و غیره برگزار می‌شوند. افراد با شرکت در این رویدادها می‌توانند به طور فشرده و در طی ۵۴ ساعت، تیم‌سازی کرده و با مهّم‌ترین ملزوماتِ راه‌اندازی یک کسب وکار و تبدیل یک ایده جدید به استارتاپی موفق، آشنا شوند. همچنین نکته حائز اهمیتِ شرکت در استارتاپ ویکندها حمایت حامیانِ رویداد، از ایده‌ها و تیم‌های برگزیده است که مسیر رشد کسب و کار را تسهیل می کند.

اگر قصد تجربه فضای استارتاپی در خارج از کشور را دارید استیشن اف (Station F) و سیلیکون ولی (Silicon valley)  ترین‌های جهان می‌باشند که در مقاله‌های دیگر بیشتر به آن‌ها می‌پردازیم.

 

ایده برای شروع یک استارت‌آپ

1. فناوری‌های سبز و پاک

به زودی جهان با کمبود منابع طبیعی مواجه می‌شود. این امر یک فرصت کسب و کاری بسیار خوب را به‌وجود می‌آورد.

ایده‌های کسب و کاری برپایه‌ فناوری‌های سبز و پاک:

  • فناوری اطلاعات سبز (Green IT) و بازیافت لوازم الکترونیکی
  • کسب و کار پنل‌های خورشیدی و سلول‌های خورشیدی
  • تولید یا داد و ستد دستگاه‌های الکترونیکی با مصرف بهینه‌ انرژی
  • مشاوره‌ ساختمان‌های سبز

 

2. مشاوره‌ مستقل

دنیای فناوری اطلاعات امروز بسیار پویا است. ابزارهای جدید فناوری اطلاعات مانند تبلت، آيپد و عینک گوگل در بازار موجود و در دسترس هستند. بسیاری از افراد به این دستگاه‌ها به‌عنوان جایگزینی برای لپ‌تاپ یاد می‌کنند.

حتی سازمان‌ها نیز می‌خواهند از این مزیّت بهره بگیرند و به کارمندان‌شان اجازه بدهند تا وسایل خودشان را بیاورند و شرکت بتواند از این طریق در هزینه‌ها صرفه‌جویی کند ولی نگران مدیریت و امنیت داده‌ّهای‌شان هستند.

اگر از دانش فناوری اطلاعات برخوردار هستید، می‌توانید کسب و کار خودتان را به عنوان مشاور در زمینه‌ «در محل کار ابزار خودتان را همراه بیاورید» شروع کنید.

 

3. کسب و کار خدمات‌رسانی از راه دور

ایده استارت‌آپ بعد ارائه‌ خدمات از راه دوراست که بر مبنای هزینه استوار است. این ایده چیزی است شبیه به کاربر در سایت اطلاعات را بدون هزینه دریافت می‌کند، ولی در این‌جا کاربر می‌تواند برخی وظایف محلی را مانند پرداخت قبوض،‌کارهای مرتبط با بانک، رزرو بلیت و کارهای دیگر، قرار دهد.

 

4. سازنده‌ اپلیکیشن موبایل

بازار گوشی‌های هوشمند سه برابر شده ‌است و از این‌رو نیاز به اپلیکیشن موبایل نیز افزایش یافته ‌است. گوگل پلی و اپ‌استور امروزه به معرفی نیاز ندارند.

هر کسب و کار یا وب‌سایتی به دنبال فردی برای ایجاد اپلیکیشن موبایل می‌گردد. اگر در این زمینه تخصص دارید می‌توانید از این موقعیت نهایت استفاده را ببرید و یک کسب و کار راه بیاندازید.

 

5. وب‌سایت همسریابی ویدیویی

اگر می‌خواهید در فضای اینترنت کارآفرینی کنید، این ایده به‌ دردتان می‌خورد. شما می‌توانید یک سایت همسریابی ویدیویی راه‌اندازی کنید، افراد در این سایت می‌توانند از خودشان ویدیویی ثبت کنند – که هستند، و به‌دنبال چه‌جور آدمی می‌گردند.

دوستان هم می‌توانند ویدیویی ضبط کنند و درباره‌ دوست‌شان صحبت کنند. این قسمت می‌تواند بخشی از حساب کاربری آن‌ها باشد. همچنین می‌توانند ویدیوهایی ارسال کنند و در آن از علایق و سرگرمی‌های‌شان صحبت کنند.

 

6. موتور جستجوی شبکه‌های اجتماعی

موتور جستجوی شبکه‌های اجتماعی یک ایده کسب و کار بسیار خوب است. این موتور جستجوی شبکه‌های اجتماعی می‌تواند اطلاعات اجتماعی درباره‌ی افراد ارائه دهد، مانند اطلاعات تماس، حساب شخصی آن‌ها، سوابق کیفری و غیره.

داده‌ها را می‌توان از فیسبوک، لینکدین، یا دیگر حساب‌های کاربری فعال اینترنتی جمع‌آوری کرد. شما می‌توانید این اطلاعات را به شرکت‌هایی که برای استخدام، به دنبال این اطلاعات می‌گردند بفروشید.

 

7. فروشگاه‌های سیار مواد خوراکی

راه‌اندازی یک فروشگاه سیار مواد خوراکی نیز یک ایده‌ی بسیار عالی است. مردم همیشه به‌دنبال خوراکی‌های سالم و خوشمزه می‌گردند. راه‌اندازی فروشگاه‌های زنجیره‌ای سیار مواد خوراکی یک استارت‌آپ بسیار خوب خواهد بود.

 

8. مشاوره‌ بهینه‌سازی انرژی

امروزه، استفاده‌ بهینه از انرژی یک نیاز ضروری و حیاتی است و بسیار از افراد و سازمان‌ها حاضرند بهای زیادی بابت آن بپردازند. اگر در زمینه‌ انرژی مهارت دارید و از برق هم سررشته دارید، پس می‌توانید کسب و کاری راه بیاندازید و در زمینه‌ی مصرف انرژی مشاوره بدهید.

 

9. مبادله‌ کتاب یا خدمات آموزشی

راه‌اندازی یک کسب و کار در زمینه‌ تبادل کتاب برای دانشجویان مهندسی، پزشکی و کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار  (MBA)یک ایده‌ بی‌نظیر است.

همانطور که می‌دانیم، هزینه‌های آموزش و تحصیل به شدّت افزایش یافته‌ است؛ از این‌رو دانشجویان از ایده‌ مبادله‌ کتاب یا اجاره‌ آن استقبال خواهند کرد. در این ایده کسب و کار شما می‌توانید کتاب اجاره دهید یا این‌که تقاضای مبادله کنید.

 

10.انجام امور شخصی خانوادگی

امروزه بسیاری از افراد حتی برای ساده‌ترین امور هم وقت ندارند، اموری مانند رساندن بچه‌ها از مدرسه به خانه، خرید دارو، هدیه یا لوازم منزل.

شما می‌توانید در ازای دریافت پول این کارها را برایشان انجام دهید. در این ایده، رشد شما به این امر بستگی دارد که مشتریان‌تان شما را به دیگران توصیه کنند، پس خدمات مشتریان و رضایت در این کسب و کار حرف اول را می‌زند.

انتهای پیام/

 

پیام بگذارید

تمام قسمتهای مشخص شده با ستاره (*) الزامی هستند